Çiçek bahçesi değil karnabahar tarlası: Rengarenk karnabaharların hasadı yapıldı

İl Müdürlüğü Samsun Tarım ve Orman, “Renkli Karnabahar Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında dikilen rengarenk karnabaharların hasadını Samsun’da gerçekleştirdi. Etkinliğe, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Galip Baykal, İlçe Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş ve teknisyenler katıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, Türkiye’de 2023 yılı üretim sezonunda 1 milyon 120 bin 34 dekar alanda 3 milyon 491 bin 127 ton kışlık sebze üretiminin yapıldığını hatırlatırken, Samsun’da toplam sebze üretiminin 1 milyon 10 bin ton civarında olduğunu ve kışlık sebze üretiminin ise 100 bin 997 dekar alanda 537 bin 798 ton gerçekleştiğini açıkladı. Sağlam, İlimizde 2023 yılında 17 bin 545 dekar alanda karnabahar üretimi yapılmakta olup, 70 bin 98 ton ürün elde edildiğini belirtti. Üretimin tamamına yakını Bafra ilçesi tarafından gerçekleştirilirken, karnabahar üretiminin büyük çoğunluğunun iç piyasada tüketildiği ve yaklaşık 5 bin tona yakın ihracat yapıldığı bilgisini paylaştı.

Sağlam ayrıca, “Renkli Karnabahar Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında TAKEP bütçesi ile 29 üreticiye 100 dekar alanda dikilmek üzere 220 bin adet renkli karnabahar fidesinin (154 bin mor renkli karnabahar ve 66 bin turuncu renkli karnabahar) temin edildiğini açıkladı. Projenin toplam bütçesinin 1 milyon 300 bin 869 TL olduğunu belirten Sağlam, bunun yüzde 75’inin bakanlık katkısı, yüzde 25’inin de çiftçi katkısından oluştuğunu ifade etti.

Renkli karnabaharlar hakkında da bilgi veren Sağlam, Turuncu karnabahar dikim sonrası ortalama 75-80 günde hasat olgunluğuna ulaşırken, mor karnabaharın ise dikim sonrası ortalama 85-110 günde hasat olgunluğuna ulaştığını söyledi. 20 Ağustos 10 Eylül tarihleri arasında fide teslimlerinin yapıldığını belirtirken, dekara 2 bin 200 adet bitki dikildiğini ve dekara verim beklentilerinin 2 ton olduğunu aktardı. Ayrıca Samsun’dan üretilen kışlık sebze ihracatının 2020 üretim sezonundan itibaren artış göstererek yaklaşık 4 bin 250 ton olan ihracatın 2023 yılı üretim sezonunda yaklaşık 8 bin ton seviyelerine ulaştığını da vurguladı.

Etkinlikte üretici Adem Güney de şunları söyledi: “Bu sene, İlçe Tarım ve Orman İlçe Müdürümüzün tavsiyesi ve desteğiyle 20 dönümlük bir alanda renkli karnabahar üretimini denedik. Turuncu ve mor karnabaharlarımız oldu, bu çiğ olarak da yenilebiliyor. Aynı brokoli gibi. Renkleri tamamen doğal, genetiğiyle oynanmamış. Fidede Tarım Bakanlığımız tarafından sağlandı ve onların tavsiyeleri ve bilgilendirmeleri doğrultusunda dikim yapıldı. Şu anda renkli karnabahar hasadına başladık. Karnabahar fiyatları iyi. Çiftçinin yüzü bu noktada gülüyor.”

Sonuç olarak “Renkli Karnabahar Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında dikilen rengarenk karnabaharların hasadının yapıldığı ve İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam’ın konuşmalarının ardından İlçe Tarım ve Orman Müdürü Galip Baykal, İlçe Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş ve teknisyenlerin de etkinliğe katıldığı bilgisine yer verildi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*