MIP 25 milyon TEU’nun üzerinde konteyner elleçleyerek yeni bir kilometre taşına ulaştı

Türkiye’nin en önemli konteyner terminali olan Mersin Uluslararası Limanı (MIP), 2007 yılından bu yana 25 milyonuncu TEU konteynerini elleçleyerek önemli bir kilometre taşına ulaştı. Bu önemli başarı, Mersin Liman Mülki İdare Amirliği, Mersin Gümrük Bölge Müdürlüğü, TCDD Mersin Limanı İşletme Müdürlüğü, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Gümrük Müşavirleri Derneği, MIP Yönetim Kurulu ve tüm çalışanlar tarafından düzenlenen törenle kutlandı.

Mersin Liman Mülki İdare Amirliği ve Mersin Vali Yardımcısı İbrahim Küçük, Mersin Gümrük Bölge Müdürü Osman Göllüce, TCDD Mersin Limanı İşletme Müdürü Murat Birinci, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır, Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Cebrail Orman, MIP Yönetim Kurulu Başkanı David Yang, Yönetim Kurulu Üyeleri, MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh ve tüm liman çalışanları törene katıldı.

MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh, “25 milyon TEU’ya ulaşan kilometre taşına, bizimle birlikte yolculuk eden herkese en içten teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Mülki İdare Amirimize, Gümrük Bölge Müdürlüğüme, Liman Başkanlığına, TCDD yetkililerine ve tüm MIP çalışanlarına gösterdikleri katkı ve iş birliği için teşekkür ederim. Ayrıca MIP’in olağanüstü yolculuğunda bizimle birlikte olan tüm paydaşlarımıza da şükranlarımı sunmak istiyorum. Daha da iyisine erişmek için daha çok çalışacağız” dedi.

2007 yılında PSA International ve Akfen Holding tarafından kurulan ve 2017 yılında IFM hissedarları arasına katılan MIP, kurulduğu günden bu yana yıllık ortalama yüzde 14,4 büyüme oranıyla elleçlenen konteyner hacmini artırdı. MIP, 2023 yılına kadar 2 milyon TEU konteyner ve 8 milyon tonun üzerinde konvansiyonel yük elleçlemeyi hedefliyor.

Endüstrinin değişen ihtiyaçlarını karşılamak için 455 milyon ABD dolarlık bir bütçeyle hazırlanan East Med Hub 2 (EMH2) kapasite artırım projesi inşa çalışmalarına başladı. EMH2, rıhtımı 380 metre uzatmayı ve 880 metre uzunluğa ve 17,5 metre su çekimine ulaştırmayı hedefliyor. Proje, 400 metreden uzun iki ultra büyük konteyner gemisinin aynı anda yanaşabilmesini sağlayacak. Ayrıca projeye sekiz yeni otomatik portal vinci (aRMG) ve bir extra rıhtım vinci de dahil ediliyor. Proje, doğrudan 500 kişiye ve dolaylı olarak da 5.000 kişiye istihdam fırsatı yaratıyor.

MIP, aynı zamanda karbon emisyonlarını azaltma konusunda da kararlı. Elektrikle çalışan ekipmanlara ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılarak 2030 yılına kadar karbon ayak izinin yarıya indirilmesi ve 2043 yılına kadar karbon nötr olunması hedefleniyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*